Resumé van mijn kweek jaar 2018

(Tot slot)

Diagnose, behandeling en terug naar de natuur!

Zoals beschreven in de artikelen van dit jaar is het natuurlijk niet zo best gegaan met mijn kweek en mij is gebleken dat ik (jammer genoeg) ook de enige niet ben. Verschillende oorzaken worden aangewezen en er vinden soms verhitte discussies plaats over de te volgen koers bij de behandeling van dit probleem of de koers die gevaren moet worden. Vaak gaat men uit van het eigen gelijk en soms kan men zelfs een beetje boos worden als er andere opties worden geopperd. En dát is eigenlijk een beetje jammer. Je mág gewoon verschillen van mening en je mág er ook anders over denken. Dat is zo in de politiek, in het religieus denken of in het hebben van een mening over het invullen van de hobby. Prachtig toch? De veelkleurigheid van verschillende meningen is soms erg mooi om te zien maar ik word er soms ook wat verlegen van.

Diagnose

Zoals ik momenteel tegen mijn kweek aan kijk steek ik mijn hand in eigen boezem en heb ik het grotendeels aan mijzelf te wijten dat het wat minder gegaan is. Het duurde ook wat lang voordat ik er eigenlijk achter was welke plaag mijn vogels getroffen had. Naast de E-coli en Salmonella bleek er (door mijn eigen overdreven preventieve zorg) een schimmel een uitermate goed klimaat te hebben gekregen om zich te kunnen uitbreiden en daarmee het leven van, met name de jonge, vogels te verzieken. Het gevolg was dan ook een hoge sterfte van de jongen in het nest. Het gaat om de schimmel die ze Candida albicans noemen.

Wat is Candida albicans?

Het gaat hier om een van de meest voorkomende schimmelachtige die voor problemen zorgt bij onze vogels. Het is eigenlijk een gistsoort. Een ééncellig organisme. Ze vermenigvuldigen zich door zich te delen. Bij de juiste omstandigheden kan de hoeveelheid Candida zich in een korte tijd sterk uitbreiden. Candida kan ook gewoon bij gezonde vogels in het spijsverteringskanaal voorkomen. Het is dan een onderdeel van de normale flora. Het evenwicht in de darm kan echter verstoord raken als bijvoorbeeld de normale darmbacteriën gedood worden door een antibioticakuur of iets dergelijks. In zo’n geval kan Candida zich ongeremd vermenigvuldigen en ziekte veroorzaken. Jonge dieren hebben hier ook nog geen afweer tegen ontwikkeld en dan is een grote sterfte het gevolg. Dit is wel afhankelijk van de verdere conditie. De meeste problemen met Candida worden gezien in het spijsverteringskanaal. Een van de bekendste ziektes waarbij Candida een rol speelt is krop verzuring. Dit wordt het meest gezien bij jonge vogels. Vaak is de krop het enige deel van het spijsverteringskanaal dat aangetast is, maar ook de spier- en klier maag kunnen aangetast zijn. Bij een infectie met Candida sterven de cellen van de binnenbekleding van de krop af. Hierdoor ontstaan witte plakkaten van afgestorven slijmvlies. Ook wordt er witachtig tot helder slijm gevormd. De ontlasting lijkt dan ook op water/slijm. Krop verzuring bij jonge vogels zorgt voor braken, vertraagde krop lediging, sloomheid, niet willen eten en soms krop verstopping. In oudere vogels kan de krop uitgezet zijn en vol met slijm. De plakkaten van afgestorven binnenbekleding kunnen de krop lediging bemoeilijken. Jonge vogels sterven dus met een volle krop! Behalve problemen in de krop kan Candida ook geconcentreerd in de bek zitten. Ook hier worden dan witte plakkaten gevormd, bedekt met slijm. Bij papegaaiachtige kan Candida ook voor infecties in de luchtwegen zorgen. Vooral na langdurig gebruik van antibiotica (bijvoorbeeld voor een luchtweginfectie veroorzaakt door bacteriën) kan Candida de kop opsteken bij gebrek aan concurrentie. Besmetting met Candida is bij jonge vogels vaak te wijten aan onvoldoende hygiëne bij de bereiding van papvoeding/ het eivoer. In de pap/het eivoer wat al een tijdje staat kunnen grote hoeveelheden gisten gevonden worden. Ook fruit wat langer ligt kan besmetting veroorzaken.

Vaak zijn de verschijnselen en het verhaal voldoende om een sterke verdenking te hebben. Onder de microscoop kan materiaal bekeken worden dat door middel van een kropswab verkregen is. Na kleuring kunnen de gisten dan gezien worden. Omdat deze normaal in kleine hoeveelheden voorkomen, is het niet 100% bewijzend voor ziekte. Bij krop verzuring worden vaak grote hoeveelheden gisten gezien, die zich aan het vermenigvuldigen zijn.

Behandeling

Dit is met een antischimmelmiddel. Naast het bestrijden van de gist infectie is het ook erg belangrijk dat er wordt (Candida albicans) gezocht naar de reden van het ontstaan. Vaak heeft de gist immers pas de kans gekregen om ziekte te veroorzaken nadat de vogel verzwakt is geraakt door een andere oorzaak, zoals een infectie of verkeerde voeding.

Terug naar de natuur!

Voorkomen is beter dan genezen dus internet heeft mij een bron aan informatie opgeleverd om dit probleem te lijf te gaan. Ik wilde dus geen medicatie gaan geven maar de natuur zijn gang laten gaan en hooguit iets helpen door de natuurlijke dosis te verhogen als het nodig blijkt te zijn.

Mijn zoektocht op internet bracht mij bij de volgende natuurlijke producten:

1. Kokosolie

De vetzuren in kokosnoten beschikken over antibacteriële en schimmel bestrijdende eigenschappen die helpen bij het bestrijden van Candida Albicans. Stoffen zoals caprylzuur en laurinezuur zorgen ervoor dat dit voedsel een goed middel is om de groei van de gist te bestrijden.

2. Grapefruitzaadextract

Het extract van grapefruit zaad is een krachtig schimmel bestrijdend en antibacterieel middel. De bioflavonoïden en mineralen helpen om je cellen en weefsels te beschermen. Het middel valt niet alleen de Candida Albicans aan door de cellen die de gist vormen af te breken. Het versterkt ook het immuunsysteem en herstelt de aangetaste gebieden. Het remt onder andere de groei van deze gist en andere pathogenen die de gezondheid beïnvloeden af.

3. Zoete kruidnagel olie

Zoete kruidnagel olie bevat een actief ingrediënt dat bekend staat als eugenol. Dat heeft naast een pittige smaak ook schimmelwerende en antioxidante eigenschappen. Het is een product dat snel de candidacellen en andere gisten die de weefsels in het lichaam infecteren vermindert.

4. Knoflook

De zwavelhoudende bestanddelen die gevonden worden in knoflook, leveren zowel fytochemicaliën als schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Hierdoor kan je het gebruiken om schimmelinfecties en infecties door bacteriën en virussen bestrijden. Het gebruik ervan, zowel inwendig als uitwendig, remt de groei van Candida Albicans en voorkomt bovendien complicaties zoals infecties.

5. Oregano-olie

Oregano-olie bevat grote hoeveelheden carvacrol en thymol, twee stoffen met schimmelwerende eigenschappen die de cellen die gevormd worden door Candida Albicans uitdrogen en doden.

6. Appelazijn

De enzymen en biologische verbindingen in appelazijn zorgen ervoor dat het één van de beste oplossingen is voor de behandeling van infecties die veroorzaakt worden door ongecontroleerde gist groei. De biologische zuren breken de candidacellen af en creëren na verloop van tijd een gastvrije omgeving voor gezonde bacteriën in de darm. 

Maar, als ik dan lees hoeveel ik elke dag van bovenstaande ‘natuurlijke’ middelen moet gaan nemen, dan wordt ik al een beetje misselijk. Dat moet dus slimmer kunnen.

Ik zoek dus naar het gebruik van natuurlijke alternatieven in plaats van synthetische diergeneesmiddelen.

Ik geef dus geen preventieve antibiotica meer en dat soort zaken. Eivoer dus elke dag vers maken en niet langer voor enkele dagen en dan koelen in de koelkast. Geen fruit meer aansnijden en de volgende dag de rest geven. Geen aanvullende producten op melkpoeder basis of iets dergelijks.

Ik beperk me daarom tot de bestrijding van de Candida- schimmel en verder een vers en gezond voedingspatroon. Er moet dus iets komen van deze zes natuurproducten die hierboven staan vermeld. Het verhoogt daardoor de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels op maag-darm niveau. Op internet vind ik snel de producten met knoflook en oregano in sterk geconcentreerde vorm, dit naast een skala van firma’s die ook pretenderen op de  natuurlijke weg te zijn. Mijn ervaring is jammer genoeg dat sommige kruiden mengsels die men verkoopt eerder afbreuk doen dan opbouwend zijn. Dit brengt mij dus o.a. bij de producten (welke al lang op de markt zijn) waarin deze bovenstaande middelen zoals Oregano-olie en knoflookolie verwerkt zijn en afgestemd op dieren en in het bijzonder ook voor onze vogels. Prima diergeneeskundige producten tegen de Candida albicans dus. Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?  

Via internet was e.e.a. snel besteld en we kunnen nu de winter in en op naar 2019. Zal het volgend jaar nu beter gaan? U gaat het van mij horen!

Drie jonge Magelaansijsjes 5 dagen oud.

* Met dank aan vogelziekenhuis.nl en gezonderleven.nl

Deel dit bericht...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *