Mijn kweek 2018

Beleving, problemen en oplossingen.

Introductie & Januari 2018

Een intensieve tijd breekt aan en ik heb al een beetje de kriebels in mijn buik. Ik ben ruim anderhalf jaar geleden, n.a.v. mijn pensionering, afgestapt van de zangkanaries (Timbrado’s) en overgegaan naar de kleurkanaries die ik mooi vond, en nog steeds vind. Het werd de kleur agaat topaas rood mozaïek type 2. Inmiddels heb ik, mede door de aanschaf van goede oudervogels, al redelijke resultaten behaald ondanks dat het een wat minder goed kweekjaar was. Ja, en over dat slechte kweekjaar heb ik toch wel veel lopen piekeren. Je vraagt je telkens af: “Hoe komt het nu dat ik afgelopen jaar zo slecht gekweekt heb?”. Ach, ik heb er natuurlijk wel gedachten over maar misschien gaat het nu te ver om ze allemaal hier en nu tentoon te stellen. En het is misschien ook wel heel vermoeiend, dus hou ik het in dit artikel maar even op het beschrijven van hoe ik dit jaar door mijn kweekjaar heen ga. Ik zal trachten per maand voor u in beeld te brengen hoe mijn kweek verliep en welke zaken ik tegen kwam. Wellicht hebt u ook nog goede tips voor me. Ik hou me aanbevolen.

Januari 2018

Zoals we tijdens een lezing van de keurmeesters Diepstraten en Dries konden horen op de clubavond in januari is het (om te beginnen) verrekte belangrijk dat het licht goed ingesteld wordt en ik heb inmiddels al, van wat studie op het internet, begrepen dat het toch het mooiste is om het licht mee te laten lopen met de natuur. Dat heeft mij er toe gebracht een schemaatje te maken in Excel en de tijden van mijn schakelklokprogramma voor mijzelf op een rijtje te zetten voor 2018. Wat licht extra erbij aan de voorkant en wat aan de achterkant en je kunt wat eerder gaan broeden zodat je ook nog behoorlijk met vakantie kan gaan van de zomer.

Het licht: De mannen zitten wat hoog in mijn broedkamer om meer licht te krijgen en het warmer te hebben dan de poppen (die in de onderste kooien zijn ondergebracht) want de mannen hebben wat langer nodig om broedrijp te worden. Dit is echt wel een week of vier verschil met de popjes. Ik zit nu (eind januari) op 12 uur en de mannen zingen al behoorlijk door, de hele dag. De vogels neem ik regelmatig in de hand om te zien of de bevedering op de borst van de popjes al een broedplek laat zien en of de mannen al een duidelijke tap hebben. Dat blijkt nog niet zo te zijn. Dan nog maar even afwachten.

Wat u misschien nog niet wist dat is dat ik ook inmiddels een paar mooie koppeltjes Neophema’s heb gekocht. Die vind ik ook mooi en ik had nooit gedacht nog eens met kromsnavels aan de slag te gaan maar toen ik de kleurenpracht zag was ik verkocht en ben tot aanschaf over gegaan, tot grote verwondering van mijnvrouw. De nestkastjes van de kromsnavels zien er behoorlijk anders uit dan die van de kanaries dus dat was nog even een uitzoekerij, want zoveel kwekers, zoveel meningen en ik ben uiteindelijk maar aan het timmeren geslagen om de broedblokken zelf te maken, dit na een miskoop op de vogelbeurs in Boskoop waar ik blokken kocht voor Engelse grasparkieten in plaats van Neophema’s, maar goed. Al doende leert men. Mijn timmerkunsten kwamen weer goed van pas en ik ben best een beetje trots op het resultaat. Als de Splendids het nu ook maar mooi vinden en hun jongen in deze bouwsels willen op laten groeien, nietwaar? Nu ik de broedblokken klaar heb rest mij dat ik van de week de broedkooien opnieuw moet gaan schoonmaken want ze zijn (nadat ik ze na het broedseizoen had schoongemaakt) toch deze winter weer door wat al te enthousiaste kanaries bevuild en zo kunnen we natuurlijk het broedseizoen niet in gaan. Ik gebruik twee schoonmaakmiddelen voor deze schoonmaakactie. Green7 (Bird breeder) wat ik in een 5 literverpakking heb gekocht. Ruikt lekker en verwijderd nagenoeg alle irritante vlekken. Daarnaast werd ik attent gemaakt op een veel goedkoper alternatief: ‘Dösty’ wat ook anti-luiswerking heeft en een stuk goedkoper is en te koop bij de Wibra.

Over Dösty sprak Kees Diepstraten ook in zijn lezing. Het verwijdert ook de meest hardnekkige vlekken en ruikt lekker. Een regelmatige luizeninspectie behoort standaard bij de schoonmaakwerkzaamheden. Ik gebruik verschillende middelen tegen de parasieten in mijn hokken zodat er ook geen gewenning kan ontstaan. Om te beginnen gebruik ik Home Shield. Dit is effectief tegen een veelvoud van kruipende insecten, waaronder mieren, kakkerlakken, zilvervisjes,  pissebedden, bloedluizen, mijten en vlooien. Het is een fijn poeder, bestaande uit speciaal geprepareerde fossiele plankton en heeft een puur fysische werking op de insecten waardoor deze vervolgens uitdrogen. Zodra ze in aanraking komen met Home Shield is het afgelopen met de rode bloedluis. Ik breng het poeder met een verfkwast in alle naden en kieren aan. Ook gebruik ik BL poeder tegen de mijten en luizen. Je kunt dit in en rond de nestjes poederen om alle soorten luizen en mijten tegen te gaan. BL bevat uitsluitend natuurlijke stoffen maar ik gooi het niet in de nesten want als het voor de luis dodelijk is kan het volgens mij niet goed zijn voor de eieren en/of jonge vogels. Als ik het ruik is dat al niet prettig laat staan voor die kleine wezentjes. Tot slot krijgen de oudervogels ook allemaal nog een druppeltje Ivermectine in de nek zodat we optimaal de broedperiode in kunnen gaan.

Dan heb ik op aanraden van mijn vrouw de vluchtjes van de parkieten op, zelf in elkaar getimmerde, verrijdbare frames gezet. Ik hoef dus in principe niet meer elke keer op de knieën om de vluchtjes te voorzien van zaad en water. Boven op de vluchtjes heb ik negen broedkooien staan waarvan ik er zeven bezet met broedkoppels. Onder de vluchtjes heb ik twee kooien voor de jonge kanaries en de jonge parkieten gaan in de buitenvlucht. Zo heb ik alles voor mezelf op een rijtje gezet en vandaag heb ik de nestmaterialen verzameld. Voor de Neophema’s wat houtzaagsel en gedroogd gras en voor de kanaries gewoon witte viltnestjes en sisaltouw. Dat moet voldoende zijn. De voeding wordt nu ook door mij wat aangepast en de vogels krijgen nu zeker drie keer per week een vingerbakje zacht voer, eivoer van Sukses gemengd met Deli Nature Bianco. Ik moet er rekening mee houden dat mijn mozaïeken geen aanslag in de vleugelpennen krijgen en dus geef ik ze geen caroteen houdende zaden en supplementen. De parkieten daarentegen krijgen dit weer wel in de vorm van boerenkool en broccoli.

Deel dit bericht...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *