Mijn kweek 2018 – 5

– Beleving, problemen en oplossingen.

Mei 2018

Ik heb u beloofd de afloop van mijn kweek problemen bekend te maken en dat zal ik dan ook doen. Wat mij gebleken is dat ik niet de enige ben met deze problemen. Wat deze ook alweer waren?

Even kort dan: De oude vogels zitten er goed bij. De jongen werden wel geboren maar daarna gingen ze vrij snel dood (3-10 dagen) door natte nesten en dunne wit/geelachtig/groene ontlasting (soms zelfs waterachtig). Een enkeling kwam op stok maar kon dan ook nog gewoon dood gaan (je ziet ze interen en de fut verdwijnen) al dan niet met een volle krop. Ontlasting onderzoek via de dierenarts leverde helemaal niets op. Dit terwijl de oudervogels wel dunne waterige ontlasting hadden. Om wanhopig van te worden. Ik heb ook vele adviezen gekregen en wil u die niet onthouden. Ik zal het hier en daar wat inkorten anders kunnen we drie maandbladen vullen met de adviezen.

 1. Het eerste advies was: “Geef ze maar zuurkoolsap!” (tegen coccidiose) en jawel, zo gezegd, zo gedaan. Buiten dat mijn vrouw vroeg of ik wel goed bij mijn hoofd was (we aten bijna elke dag zuurkool), knapten de vogels helaas niet op.
 2. Een volgend advies was: “Kuur ze gewoon met BayCox tegen coccidiose.” Zo gezegd, zo gedaan. Het leek iets beter te worden maar het overlijden van jonge vogels schudde mij weer wakker.
 3. Een (deel van een) mail die ik kreeg van een gerenommeerde kweker: “Ik heb vol interesse je artikeltje gelezen over de problemen die je hebt bij de kweek. Ik zit in hetzelfde bootje. Ik ben ondertussen 55 vogels en een hoop geld kwijt. Ik heb reeds 2 dierenartsen bezocht, de dode jongen zijn onderzocht in 2 laboratoria en ik ben ook nog bij de faculteit dieren geneeskunde van de universiteit geweest. De professor en 15 laatstejaars studenten hebben daar heel mijn situatie onderzocht. Onderzoek van mijn oudervogels, mest van de vogels, de dode vogels tot zelfs het papier dat in de lades van mijn kweek kooien ligt heeft geen enkel resultaat opgeleverd, behalve een torenhoog factuur. Geen zweet ziekte, geen Colli-bacterie, niets vind men. Van een dierenarts heb ik medicatie gekregen dat ik gedurende 8 dagen moest geven, maar dat heeft ook geen resultaat gegeven. Ik zie bij sommige vogeltjes ook een zwarte stip, maar zeker niet bij de meerderheid. Het vreemde is dat ze steeds rond de zesde dag sterven. De avond voordien kerngezond, ’s ochtends alles dood. ……..” (tot zover de mail)

Mijn antwoord was toen (ingekort): “Veel liefhebbers hebben er last van en voor iedereen is het een gevecht tegen het onbekende. Uit ontlastingstesten van mijn vogels blijkt dat ik geen E-colibacterie en geen salmonella zou hebben. De vorige uitslag gaf aan dat ze ook geen coccidiose hebben en ook geen wormen, dan blijft er eigenlijk niets meer over. Het lijken dus gewoon gezonde vogels te zijn. Ik denk zelf dat het wel degelijk coli is (daar zijn 21 soorten van) en ook zeer waarschijnlijk in combinatie met salmonella. Gezien de ervaring vertrouw ik mezelf inmiddels meer dan de dierenarts onderzoeken. Nu gaf ik mijn vogels in het verleden op aanraden van Dr. Coutteel, de Conditie mix (Grog) om de conditie te verbeteren. Ik heb eens gekeken wat er allemaal in zit en wat mij nu voor ogen staat is dat je in feite voortdurend bezig bent de vogels antibiotica te geven en daarmee maak je ze zwak (ontvankelijk) voor sommige bacteriën en schimmels. Ook heb ik waarschijnlijk de fout gemaakt dat ik mijn eivoer verrijkte met een gekookt eitje maar dat ik het eitje niet voldoende doorgekookt heb. Daarmee trek je salmonella in de krop van de ouders. Nu kunnen ouders ook drager zijn van de salmonella bacil en dit dus gewoon doorgeven aan de jongen die door het voortdurend kuren in feite verzwakt zijn/worden. Het kuurtje wat door dr. Coutteel in het verleden werd aanbevolen was: De laatste drie broeddagen van de vogels beginnen met flagelatamix te geven door het water gedurende zeven dagen en dan zouden de jongen weer op stok moeten vliegen. Zoals je al begrijpt, niet dus. Vorig jaar heb ik zes weken een paardenmiddel gegeven maar dit jaar ga ik dat dus niet meer doen. Ook dit jaar dus bijna alle jongen de vuilcontainer in.

Daarom heb ik de verschijnselen op een rijtje gezet en kom tot de conclusie dat ik in ieder geval iets tegen de coli en salmonella moet doen. Daarom heb ik https://www.belgicadeweerd.com/producten/oplossing/cobel/ besteld en geef dat nu vijf dagen. Daarna één dag Multivitamine. Vanaf de 1e dag heb ik geen dode jongen meer gehad. Wat ik dus niet meer doe, is dat Grog (probiotica) geven en ook geen Flagelatamix meer. Nee, ik geef helemaal niets meer naast een vrij karig eivoer waar ik nu alleen goed hard gekookte eieren in prak. Verder zie ik mijn vogels opknappen als ik één keer in de week een goede multivitaminen geef. Ook van de Weerd. https://www.belgicadeweerd.com/producten/oplossing/dynavite/

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de jongen bijna zie groeien nu. De eerste jongen komen vandaag of morgen op stok en zien er prima uit.” Tot zover deze mail.

In grote lijnen sta ik nog achter mijn handelswijze op dat moment, alleen mijn weg naar de toekomst wil ik niet gaan met het bestrijden van ziekten etc. maar ik wil er voor zorgen dat mijn vogels gezond de kweek periode in gaan en verder geen medicatie nodig hebben.

Ik kreeg nog een mailtje retour met (onder andere) de volgende overdenkingen:

 1. Is het een erfelijke kwestie is of gewoon pech?
 2. Is alles ( drink flesjes, eet bakjes, kooien, zit stokken, etc.) ontsmetten de oplossing?
 3. Is stoppen (na 45 jaar) met het kweken van vogels, de oplossing?

Welnu. Ik denk dat het wel wordt doorgegeven van de oudervogels aan de jongen maar het is geen erfelijkheidskwestie. Het schoon houden van de kooien, flesjes en bakken moet naar mijn mening een gewoonte zijn van normaal huishoudelijke proporties en geen kernactiviteit. De vogels hebben van zichzelf ook weerstand en dienen dit ook op te bouwen.

En tot slot: Stoppen is geen optie maar wel de makkelijkste weg. De uitdaging is het probleem op te lossen. Verder kreeg ik de tip om jodium in het badwater te geven om te ontsmetten en brandnetel om wat extra ijzer te geven en de vogeltjes te versterken. Daarbij bedenk ik dat het gebruik van jodium risicovol is omdat er geen juiste dosering voor vogels bij wordt vermeld. Ik denk dat het vergelijkbaar is met Gesasept waarvan bekend is dat overdosering ook zorgt voor onvruchtbaarheid. Nee, vers, schoon water is volgens mij het beste. Ik kreeg ook ter overdenking dat duiven liefhebbers soms Jodaline super elixer gebruiken (http://duiven.mercasystems.com/index.php/belgavet-jodaline-super-elixir-1-liter-100–natuurlijke-energetische-elixer-voor-duiven.html). Ze gebruiken het vooral tijdens de wedstrijden om te ontsmetten en de duiven te versterken. (De duiven zitten dan met andere duiven in de korven tijdens het transport.) De kosten zijn rond de € 12,50 voor een liter.

Ja, zoals we zien, blijkt dat men kennelijk toch vaak denkt het dagelijks drinkwater te moeten ‘verrijken’ met een middeltje om de darmen te reguleren, in conditie te krijgen of zoiets. Nu hebben we dat meegekregen in de lezing van dr. Hedwig v.d. Horst welke ons adviseerde geen citroenzuur of appelazijn te geven maar beter een vorm van Aqua Clean te geven. (Een krachtige drinksysteemreiniger / drinksysteemdesinfectiemiddel. Het reinigt en desinfecteert het gehele drinkwatersysteem bij varkensstallen en kippen verblijven etc.) Onze adverteerder van Topvogelvoer heeft veel energie gestoken in het ontwikkelen van een afgeleide vorm voor de vogel hobby en deze heb ik dus gegeven als ‘pilot’ en ik vond het een prima middel waarbij bleek dat de drinkwater buisjes kraakhelder bleven. De invloed op de darmen echter bleef bij mij onduidelijk en gezien de bovenstaande klachten heeft het mij niet een topjaar met de kweek opgeleverd. Een collega kweker heeft daarentegen wel een goede kweek gehad terwijl hij het Water Cleaner gebruikte.

Tijdens een verenigingsavond (en een nadere toelichting via de mail) kwam ik toch weer een stap verder.

Ik citeer een gedeelte van de mail: “Beste Theo, jou stuk in ons blad gelezen hebbende, klinkt het mij als een probleem ten gevolge van waterstof peroxide (in Aqua Clean). In de medische wereld gebruikte men het vroeger om wonden schoon te maken. Later kwam men erachter dat het vooral de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes (welke voor genezing nodig zijn) tegenwerkte en daarom wordt het niet meer gebruikt. Verder gebruikte men het in de Daniel den Hoed bij KNO patiënten. O.a. als mondspoeling. Een aantal patiënten kregen daarna last van zweren en schimmelvorming omdat bleek dat de waterstof peroxide en andere desinfecterende middelen de bacterie huishouding in de war brengt en schimmels dan de overhand kunnen krijgen. “ Tot zover de mail.

Mij werd geadviseerd te stoppen met Watercleaner. Dat had ik inmiddels al gedaan. Ik werd daarbij ook geattendeerd op een stukje van internet. Dit zal wellicht bij hogere concentraties zijn maar toch, de jongen hebben diarree. Dat krijg je ook bij blaren in darmen: “Als mensen waterstofperoxide inademen, irriteert dat de longen. Bij contact van de huid met waterstofperoxide verbleekt de huid en kunnen pijnlijke blaren en brandwonden ontstaan. De organen die extra gevoelig zijn voor de blootstelling aan waterstofperoxide zijn de longen, de darmen, de thymusklier, de lever en de nieren. Er zijn voor mensen geen effecten bekend van chronische blootstelling aan waterstofperoxide. Er zijn ook geen effecten gevonden voor de ontwikkeling en voortplanting

Check het gerust even op: https://www.lenntech.nl/processen/desinfectie/chemisch/desinfectiemiddelen-waterstofperoxide.htm#ixzz5ENHeZEUb . Het geeft mij toch weer te denken.

Nog een tip: De fles van Teurlings is ook een azijnachtig middel met kruiden waar vogels van opknappen. Een handelaar vertelde dit altijd te geven aan import vogels die er zwak bij zaten. Wordt ook in de duivensport gegeven.

Een volgende meelevende mede kweker gaf mij het volgende te overdenken:

 1. Stop met het toedienen van antibiotica en zeker als er geen bacteriën in de ontlasting worden gevonden. Antibiotica sloopt alleen maar je vogels.
 2. Stop met het toedienen van multivitaminen. Vogels halen net als in de natuur de benodigde vitaminen uit het gevarieerde voedsel wat wij hun ter beschikking stellen. Het toedienen van multivitaminen in het drinkwater verzwakt je vogelpopulatie. 
 3. Geef appelazijn in het drinkwater en in het badwater. Dit is goed voor: Desinfectie van de drink flesjes, stimulatie van de darm werking (dus betere vertering), verhoging van de weerstand, het tegen gaan van spierkrampen, gezonde en zachte pluimen, het bijdragen aan het handhaven van de juiste pH in het lichaam.

Welnu, volwassen vogels kunnen een drager zijn van een schimmelinfectie in de krop. Bij het voeren van de jongen worden dan de schimmels overgedragen. Omdat deze nog kwetsbaar zijn en nog de nodige weerstand moeten opbouwen is er een gerede kans dat ze er aan dood gaan.

Het is dus zaak om de schimmels bij de ouderparen te doden en hun werking te remmen. Dat kun je bereiken door Nystatine Labaz aan drink- en badwater toe te voegen. (Een bijsluiter werd bijgevoegd) Het is te verkrijgen bij een apotheek en elke dierenarts (op recept).

Ik kreeg verder nog vele goed bedoelde adviezen waar ik uiteraard blij mee ben maar welke niet altijd op mijn situatie toepasbaar waren.

Resumé: Zoals u hierboven hebt kunnen lezen zijn er wellicht nuttige tips bij maar ik ben er een beetje de draad van kwijt geraakt. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat allerlei supplementen eerder een belasting zijn voor de vogel als een nuttige aanvulling.

Mijn actie hierop staat al hierboven: Geen supplementen meer voor mij.

Verder denk ik dat onze verstrekking van een zogenaamde gevarieerde voeding nagenoeg onhaalbaar is omdat onze zaden al maanden, zo niet meer dan één of twee seizoenen, in voeder silo’s opgeslagen liggen en pas na een mengeling met andere zaden bij ons in het vogel verblijf komen. De kiemkracht is daarom vaak ook onder de maat. Een aanvulling door middel van een krachtige multivitaminen kan dit tekort compenseren. Hierdoor wordt weerstand opgebouwd. Ook hier dient een balans in gevonden te worden. Overdaad schaadt. Een gevarieerd voedingspatroon is hierbij een must.

Ik werd gedurende bovenstaande periode wel door twee zaken ‘getriggerd’, namelijk het waterstofperoxide en het Nystatine Labaz verhaal. Dat de darmen van streek waren was mij immers duidelijk. Diverse behandelingen waren echter zonder resultaat gebleven.

De natuur zou mij dus een adequate oplossing moeten geven:
1. De besmette vogels gaan vanzelf dood en ik hou de gezonde vogels over of
2. ik vind de oorzaak en kan de natuur een handje helpen.

Over waterstofperoxide las ik: Waterstofperoxide heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking. (Niet inslikken!)

 Over Nystatine las ik: dit is een antischimmelmiddel. Artsen schrijven het voor bij spruw en schimmel- en gist infecties van maag en darmen bij mensen. Voor onze vogels moeten we dus een alternatief zoeken.

Verder onderzoek op internet bracht mij tot de volgende conclusies:

 1. Onze vogels hebben een enorm zelf herstellend vermogen en het toevoegen van zoeten, zouten of zuren (inclusief waterstofperoxide) aan het water, verstoord de biologische huishouding. Niet meer doen dus!
 1. Mijn oudervogels zijn dus (gezien de natte ontlasting) hoogstwaarschijnlijk drager van schimmels zoals mega–bacterie (= dus een schimmel, Macrorhabdus Ornhitogaster), Candida albicans en/of Aspergillose. Dit als gevolg van onbalans in de darmen. Ik heb immers de balans (door het geven van diverse darmflora verstorende middelen) behoorlijk verstoord waardoor deze schimmels hun kans hebben gegrepen. Dit moet dus hersteld worden.

Onderzoek leerde mij dat er ook al héél veel onderzoek naar gedaan is en ook vele herstellende en natuurlijke middelen in de handel zijn zoals knoflookolie en oreganopreparaten welke simpel verkrijgbaar zijn. Ik zal u in mijn slotconclusie meer vertellen over de weg die ik nu ga. Al met al is mijn kweek jaar gelukkig nog redelijk geëindigd met 10 jonge kanaries en 10 mooie Neophema’s.

Deel dit bericht...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 thoughts on “Mijn kweek 2018 – 5

 1. Beste Theo,

  Interessant stuk over Waterstof peroxide. (Watercleaner)

  Even voor de duidelijkheid en om misverstanden te voorkomen:

  `normale` Waterstof peroxide is heel wat anders dan gestabiliseerde waterstof peroxide.

  Normale waterstofperoxide is een stof dat zeer actief en direct reageert op organische stoffen. Ook gaat het net zo lang door tot alle actieve deeltjes waterstof peroxide op zijn gegaan. Hierdoor krijg je dus een sterke kettingreactie wat zeer direct en heftig reageert op organismen.

  Gestabiliseerde waterstofperoxide is een waterstof peroxide die gestabiliseerd is en actief op organische stoffen reageert maar veel minder heftig en direct. Hierdoor krijg je geen kettingreactie op organismen waardoor alles goed in balans blijft. Omdat de waterstof peroxide is gestabiliseerd werkt het vele male langer door dan normale waterstof peroxide. Het voordeel hiervan is dat de gehele etmaal het product zijn werking kan doen.

  Ook zit er een zilver component in WaterCleaner wat van nature een zeer goede ontsmettende werking heeft.

  Waterstof peroxide moet met verstand gebruikt worden. Hoge concentraties zijn gevaarlijk. (Zout is ook dodelijk bij een hoge concentratie). WaterCleaner is zo samengesteld dat er absoluut geen te hoge concentratie kan gegeven worden als je het etiket er op na houd.

  Conclusie is dat in praktijk bij vele vogelliefhebbers WaterCleaner een zeer positief effect heeft op gezondheid van vogels en er minder kuurtjes of andere oplapmiddeltjes hoeven gebruikt te worden.

  Zelf gebruik ik WaterCleaner 2 jaar volledig het hele jaar door dagelijks. Resultaat is dat ik 0 x heb gekuurd bij mijn kanaries in 2 jaar tijd en kweekjaar 2019 van 12 koppels 75 jongen heb geringd en 4 dode jongen heb gehad.

  Ik vind het jammer dat er in het stukje weinig op feiten gebaseerde argumenten zijn gebruikt in relatie tot gestabiliseerde waterstof peroxide. Er zijn vooral aannames van producten waterstofperoxides gebruikt die (vroeger) op mensen zijn toegepast waarvan je niet weet welke variant er is gebruikt en welke concentratie. Hiermee word naar mijn mening ten onrechte het product WaterCleaner in verkeerd licht gesteld.

  Met vriendelijke groet,
  Wilbert de Rijke

 2. Hoi Wilbert, en beste lezer,

  Wilbert, je begint met: “Interessant stuk over Waterstof peroxide. (Watercleaner)” maar het is een slotstuk van een serie van 5-6 artikelen over mijn ervaring met de (mislukte) kweek in 2018. Daarin inderdaad óók mijn ervaring met Water Cleaner welke zeker niet negatief was maar eerder lovend naar jou inspanningen om onze hobby positief te ondersteunen. Je zult het met me eens zijn dat voor de leek (die ik ben) onduidelijk blijft hoe Water Cleaner van invloed is op de darmen, zeker gezien het feit dat het gebruik ervan bij mij geen oplossing gebracht lijkt te hebben op bovenstaande klachten. Ik vermeld daar ook bij dat bij een collega kweker het gebruik van Water Cleaner daarentegen wel een goede kweek opleverde.

  Ik heb gerefereerd aan zienswijzen van derden (ook medisch chemisch laboranten) en heb zelf enkele conclusies getrokken wat mijn eigen kweek betreft. Ik wil zeker niet het door jou ontwikkelde product WaterCleaner in een verkeerd daglicht stellen en ben je dan ook dankbaar voor je aanvulling op de misschien wel pittige stellingen die staan in de mij toegestuurde mail zoals ik in mijn artikelen opgenomen heb.

  Vandaar dat ik jou reactie graag op deze site wil plaatsen.
  Openstaand voor eventuele aanvulling.

  Met vriendelijke groet,
  Theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *