Mijn kweek 2018 – 3

– Beleving, problemen en oplossingen.

Maart 2018

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Vorig jaar werd ik bijna wanhopig over mijn kweek doordat ik steeds jonge vogels van enkele dagen oud dood in het nest vond en in de vuilcontainer kon deponeren. Mijn zoektocht naar de oorzaak bracht mij uiteindelijk bij een coli-infectie en een stevige kuur antibiotica, van ruim drie weken, bracht uitkomst. Hierna heb ik vol verwachting een derde ronde gedraaid waarbij ik toch nog een kleine twintig jongen heb kunnen kweken. De meeste oudervogels heb ik echter heel bewust zo snel mogelijk opgeruimd maar toch heb ik er nog enkele overgehouden voor mijn kweek van dit jaar. Een foute keuze?

Eierentangetje: Dit jaar gaat het dus gewoon beter. Toch? Ja, dat zou je denken. Loop ik langs mijn kooien. Zie ik dat er bij een stel agaat rood mozaïeken twee eitjes in het bakje met grit gelegd zijn terwijl ik zo’n prachtig nest aan de buitenkant van de kooi gehangen heb met een ruifje met nestmateriaal er naast. Om het makkelijk te maken heb ik zelfs een viltnestje in het plastic nestkommetje geplakt zodat ze het nest alleen nog af hoeven te bouwen. Gaan ze in het gritbakje zitten waar ze het vogelkontje niet in kunnen keren! Kanaries zijn vreemde vogels is mijn overtuiging inmiddels. De twee eitjes heb ik dus maar geraapt en het gritbakje weggehaald. De pop is daarna uit pure eigenwijsheid gestopt met eieren leggen en kijkt het super de luxe nest niet meer aan. (Inmiddels drie weken later wel overigens) Dan is een kunststof eierentangetje wel erg handig als je de eieren raapt want met mijn grove knuisten heb ik twee eieren van mijn koppel grijsvleugels fijn geknepen en de overige twee eitjes heb ik er toch maar onder gelegd met een kunsteitje, ter decoratie, erbij. Ik kan mezelf wel voor mijn hoofd slaan omdat ik zo’n tangetje gewoon hier in de lade heb liggen. Kneuzig he? En ja, als je dan bij een ander koppel de eitjes uit het nest op de grond laat vallen dan vraag je jezelf wel af of het wel goed gaat met je.

Nestkom: Nu de Splendids eieren beginnen te leggen zie ik dat de eieren niet in het midden van het door mijzelf uitgeslepen kuiltje blijven liggen maar her en der door het blok gerold worden. Wat nu? Ja, goede raad is duur. Even het internet raadplegen want nu de nesten verstoren om met een houtrasp de kommetjes verder uit te slijpen lijkt me geen goede optie. Tot mijn grote vreugde zie ik bij de fa. Heesakkers uit Keldonk verschillende maten kant en klare bodems in de webshop staan en ik heb ze dan ook direct besteld en betaald. Ik moet zeggen dat de bodems enkele dagen later hier al werden bezorgd en ik heb ze daarna snel met de zaagbank op maat gezaagd. Daarna kon ik ze zo óp de andere (verkeerde) bodem deponeren. Even later zag ik de popjes al weer de blokken in gaan en bij een inspectie bleek mij dat nu de eieren wel goed in het midden bleven liggen en de pop kon haar draai nu beslist beter vinden. Vol tevredenheid zaten ze me aan te kijken vanaf een stapel eieren. Eén nest Splendids heeft zeven eieren, één heeft er zes en de Bourki’s hadden er uiteindelijk ook zes. Het nestje van de grijsvleugels (slechts twee eitjes) heb ik met twaalf dagen geïnspecteerd en heb de eitjes in een bakje warm water laten dobberen. Je ziet dan snel of ze bevrucht zijn en of dat de jongen in het eitje bewegen. Jammer genoeg was er maar één eitje bevrucht. Gauw het spul teruggezet en de pop ging ook weer snel zitten. Toen ik de volgende dag nestinspectie deed was er nergens meer een eitje te bekennen. Zero! Nada! Ik heb tien minuten met een groot vraagteken boven mijn hoofd gelopen maar heb het inmiddels maar over gegeven. Volgende keer weer beter.

Bevuiling: Nu de eerste nestjes van de kanaries weer uit moesten komen zag ik ook weer sporen van bevuiling in sommige nesten en op 2 maart zagen de eerste kanarie jongen het levenslicht. Een ander nest kwam uit (3 eieren) en gaf één jong met rode oogjes, dus een topaas, zag ik. Verderop ook een nest met een koppel agaat rood mozaïek en drie jongen uit vier eieren. Dat is wel netjes, toch? Dat stemt de kweker tevreden, toch? Het nestje van de topaas was echter geen lang leven beschoren en na drie dagen kon ik het wat geel kleffe nest ruimen. Van de drie jongen in het nest van de rood agaten is er ook geen een overeind gebleven. Na drie, vier en zes dagen kon ik de nesten weer opruimen. In een derde nest zag ik ook ‘nattigheid’ en ik zag in gedachten al de ellende van vorig jaar voor me. De wanhoop slaat dan weer even toe. Ja, de natuur is hard en vele adviezen zijn me door meelevende kwekers gegeven variërende van zuurkoolsap geven tot een kuur amoxicilline. Je wilt er in beginsel niet aan om preventieve maatregelen te nemen maar het lijkt er op dat ik met deze kanarie lijnen er niet onderuit kom, wil ik nog wat jongen op stok krijgen. De eerste week van maart is voor mij dan ook een zwarte bladzijde in mijn kweekboek. Een collega keurmeester verzekerde mij, desgevraagd, dat dit een veel voorkomend probleem was bij de kleurkanariekweek en vertelde mij een verhaal over de Flagellanten. Dit zijn zeer kleine eencellige parasieten die zowel in de krop als in de darmen van de kanarie leven. Meestal hebben besmette vogels geelachtige of brijachtig beige/groene uitwerpselen met onverteerde zaden, diarree, de ontlasting kan soms erg stinken. De krop is vaak opgezwollen. Het is alleen vast te stellen in nog warme, verse mest. In afgekoelde mest is het niet meer te vinden dus is het ook ondoenlijk mestonderzoek te laten plegen.

Bij Dr. Peter Coutteel (www.trigenio.be) is een mix van medicijnen verkrijgbaar wat helpt tegen Trichomoniasis, Colibacillosis (zweetziekte), bacteriële darminfecties en luchtwegaandoeningen. Dit middel geef je dan vanaf de 8e dag van de broed tot en met de eerste 7 levensdagen van de jongen. Preventief kuren heeft volgens Dr. Coutteel geen zin. Ik heb het spul maar gauw besteld en gegeven en de eerste jongen komen binnenkort op stok. Dit nest kon ik nog op tijd kuren. Gelukkig. Zou ik dan nu het ‘wondermiddel’ hebben gevonden?

Op 9 maart zie ik bij mijn blauwe Splendids een jong onder de moeder scharrelen. Waarschijnlijk nét geboren, misschien ook wel gisteren of vannacht. De volgende dag liggen er drie jongen nagenoeg allemaal even groot maar de eerste steekt er toch bovenuit. De vijfde dag kijk ik weer even en kon ik een dood jong ruimen en zag ik dat het tweede jong ook achter bleef. Goede raad is duur en een raadpleging op internet bij een grote parkietenkweker bracht mij op de gedachte om dan maar bij te voeren. Een voederspuitje en wat speciaal babyvoer voor kanaries was snel aangeschaft en Theo ging rustig met het stiefkindje op een handdoekje aan het werk om de krop te vullen met NutriBird handopfok voor alle babyvogels. Voor een optimale groei en conditie. Dat moet dus goed komen, denk je. Wat mij echter op viel was een kleine zwarte vlek onder op de buik. De vogel was kwiek maar een stuk kleiner dan de andere. Hij hapte prima en slokte gretig het papje naar binnen. Na drie dagen om de twee uur het kropje gevuld te hebben zag ik dat de zwarte vlek wat fletser werd maar de vierde dag lag het jong toch dood in het nest met een half volle krop. Ik heb de literatuur er op nageslagen maar kon er niets over vinden. Ja, zwarte stip, zult u zeggen maar ik weet niet of dat dit ook bij parkieten voor komt. Van kanaries weet ik het wel. Maar goed, inmiddels zijn er zes jongen van de Bourken in de buiten volière geboren en in het nest van de wildkleur Splendids liggen nu vier jongen. Drie nakomelingen in het nest van de Bourken zijn de tweede dag overleden en de andere drie gaan nu prima. Het valt mij op dat de opname van voer en eivoer en zelfs aanvullende zaken als appel, broccoli, witlof etc. per koppel héél verschillend is en ik probeer dus uit te vinden wat ze nu lekker vinden maar denk dat de behoeften erg wisselend zijn. Dat betekent opletten en blijven waarnemen hoe ze zich gedragen en wat ze precies wel en niet pakken.

 

Deel dit bericht...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *