Boerenprotest

Boerenprotest Den Haag 1 oktVandaag is het dan eindelijk te zien. De boeren protesteren tegen het feit dat ze ondergewaardeerd worden door waarschijnlijk heel Nederland, onderbetaald door de grootgrutters voor hun top producten, ondergeschoven door de politieke besluitvorming en uitgeknepen door de oneindige lijst van regels welke te pas en te onpas veranderen al dan niet door EU bemoeienis. De rek is er uit en het water staat tot de lippen. Nu is het genoeg geweest!

Boerenprotest01

Duizenden drommen samen op het Malieveld in Den Haag en de kleine hekjes, welke zijn opgesteld rondom het Malieveld om de boeren te beperken tot een klein deel van het veld, zijn geen partij voor de grote tractoren welke zich een weg banen naar de ruimte achter de hekken. Öp het strand staan ook honderden tractoren omdat er slechts 75 waren toegestaan op het Malieveld. De beloofde pendelbusjes verschenen niet op het strand dus besloten de boeren toch maar met tractor en al naar de binnenstad te vertrekken. Weer een belofte die niet nagekomen werd. Eén van de velen de laatste jaren.

De hekken zijn geen probleem

De politiek schrikt van de massale opkomst en verschijnt ter plaatse om politiek gewin te bewerkstelligen. De politie ziet zich geplaatst tegenover een grote overmacht en is de regie een beetje kwijt maar zijn zeker sympathiek tegenover deze actie. Een oogje dichtknijpen dus, hier en daar. Het komt wel goed.

Boerenprotest

Wie leeft er niet mee met de boeren? We hebben ze toch allemaal nodig? Wie koopt niet liever de aardappelen bij de boer of de melk of de kaas en ga zo maar door. De grootgrutters willen natuurlijk de goedkoopste zijn en vechten met elkaar om de klanten die even snel de boodschappen moeten doen en waarbij het niet zoveel uit maakt waar de producten vandaan komen. Of ze nu uit Spanje of Peru komen. Ja, dat is waar de boer ook van baalt. Zijn komkommers worden doorgedraaid omdat ze op de veiling te weinig opbrengen en uit verweggiestan komen scheepsladingen vol de supermarkt in voor een prijs waarvoor de boer écht zijn bed niet uit kan komen.

Boerenprotest 04

De boeren hebben er genoeg van dat ze met het hele gezin zoveel en zo hard moeten werken om een karige boterham te verdienen. Grote schulden en nooit weten of je volgend jaar nog als boer bestaat. Ook nu zal de politiek veel praten zonder wat te zeggen en veel “ja maren” zullen later klinken als ze met de boeren in overleg gaan. Een lange termijn visie lijkt er niet te zijn en economische groei schijnt het enige uitgangspunt te zijn. Zal er nog een toekomst zijn voor de boeren? Zal men een visie kunnen ontwikkelen waarbij we allemaal een plekje kunnen krijgen in dit landje en in alle rust een leven kunnen leiden om te genieten van natuur, het boerenleven, de leefomgeving en de wereld netjes door kunnen geven aan de volgende generatie?

Boerenprotest Den Haag 1 okt

Ik hoop dat ik het nog kan mee maken dat er wijze mensen op staan die het écht snappen dat economische groei een keertje op houdt en dat er eigenlijk veel te veel mensen op deze aardbol ronddansen waarbij de rijkdommen oneerlijk verdeeld lijken te zijn. Wijze mensen die snappen dat rijkdom niet in de portemonnee zit maar op een geheel andere manier te vinden is. Wijze mensen die hun blik richten op de toekomst van de volgende generatie in plaats van het eigen belang. Maar goed, ik laat me mee slepen. De boeren hebben hun punt gemaakt. Het is allemaal netjes verlopen vandaag, druk, … maar netjes. Klasse! Ben benieuwd wat het op levert!

12 Oktober is het de nationale ‘Zet de Boeren in het zonnetje-dag’. Misschien een goed moment hier wat handen en voeten aan te geven!

National-Farmers-Day-October-12-2
Deel dit bericht...Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *